tiistai 8. heinäkuuta 2014

Salakkaa toukokuussa

Toukokuussa jäiden lähdettyä ja vesien hieman lämmettyä alkaa salakka sesonki. Mielestäni se on hieman ennen särkien syönnin huippua. Salakkaa nousee monesta paikkaa tuolloin mato-ongella yhtenään, varsinkin virtapaikoista, kuten jokisuistoista ja itse joesta. Sekaan sattuu välillä myös yllätyskaloja, lähinnä seipiä, säynettä ja sorvaa.

Hyvällä salakansyönnillä kaloja nostaa rannalle useita kymmeniä. Tämä onkin nykyään varsin suosittua, kun uistelijat käyttävät salakoita täkyraksien syötteinä. Salakat pakkaseen ja kesällä uistelukäyttöön. Mutta kylmän veden salakka on erinomainen ruokakala  myös ihmiselle. Pienellä vaivannäöllä siitä saa muikkuakin maittavampaa ruokaa. Olen varma, että salakalle olisi kysyntää myös ravintoloissa, jos sitä vain olisi jostakin saatavilla. Ja hinta, se saisi olla moninkertainen erikoisuutensa vuoksi muikkuun verrattuna.

Me ongimme salakoita Pielisjoesta. Parin tunnin onginta antoi puoliämpärillistä reilun kymmenen sentin kalaa. Lisäksi ongin koukkukoolla 24 pieniä neulasalakoita. Niitäkin tuli jatkuvalla syötöllä, mutta silti onkiminen oli hidasta. 10 salakkaa ei paina vielä 10 grammaa....Halusin kuitenkin testata, soveltuisiko pikku salakka neulamuikun tapaan suolattavaksi. Jos näitä neulasalakoita haluaisi jalostaa enemmän, olisi niiden pyyntivälineenä varmasti lippo parempi, pikkusalakoita kun oli joessa ihan huttunaan..

Pikkusalakat siis suolasin 10% merisuolaan perkaamisen jälkeen. Hidasta hommaa. Isommat salakat suolasin, savustin, purkitin ja autoklaavasin öljyn kera. Vertailun vuoksi laitoin samaan autoklaavierään  myös savumuikkuja öljyssä. Salakat olivat muikkuja selvästi maukkaampia, omasta ja myös sokkona maistatettujen mielestä.

Autoklaavissa valmistaminen antaa  paljon mahdollisuuksia pikkukalojen jalostukseen. Purkissa saa särkikalojen ja ahventenkin ruodot pehmitettyä. Harvalla on kuitenkaan kotona hyvää painekeittolaitteistoa ja purkinsulkijaa. Monia kotiharrastajia tässäkin on, joiden toivon selvittävän tarkkaan kuinka pitkän lämpökäsittelyn kalapurkit vaativat, ollakseen täyssäilykkeitä.



Salakka-annos. Neulasalakoita, savusalakoita valkosipulisärki salaatilla, punasipulia ja porkkanaa.


Pieniä on salakat pieninä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.