tiistai 12. elokuuta 2014

Arkisia haukiruokia

Ajattelin kirjoittaa kalajutun, mutta viimeisissä reissuissa ei ole paljoa kertomista. Ainut hyvä keikka oli ehdottomasti onkireissu, jossa sain  reissun tavoitelajin, suutarin saaliikseni. Mutta kyseinen  lampi on hyvin rehevä ja humuspitoinen, eikä sen kalat kelpaa lautaselleni. Suutari pitää rehevistä vesistä ja niinpä tämäkin yksilö sai  jatkaa elämäänsä siellä. Jostain  haluan tämänkin lajin vielä pyytää niin, että pääsen maistamaan sitä. Sitten ehkä sen kalastuksestakin enempi. Jokatapauksessa tämäkin kala on kookkaaksi kasvava laji ja hyvä taistelija. Loistava urheilukalastuksen kohde!

 Tämä ei ole hauki


 Mutta muilla viimeaikojen kalareissuilla ei ole juuri mainittavaa saalista tullut. Onkireissuilla muutama ahven, uistellessa pieniä haukia ja kuhia. Ei mukaanotettavaa, sellaista se kalastus välillä on minun kohdallani.

Onneksi aiemmin kesällä on tullut jotakin saalista enempi. Haukea, kuhaa ja ahventa, eli vähärasvaisia kaloja on hyvä pakastaa pikkumääriä pakkaseen silloin kun niitä tulee. Oikein pakastettuna ne eivät kärsi ja säilyvyyskin on hyvä. Ja takuulla ekologisempaa kuin moni kaupasta ostettu elintarvike. Mutta kuinka tehdään saaliin pakastaminen oikein ?

Ensinnäkin kalan tulee olla tuoretta ja kylmäketju ei ole saanut katketa. Veneessä pidän mukana jäitä tai reilusti kyylmäkalleja, joissa kalan pidän kesäläkin viileänä. Jäät ehkäisevät myös pinnan kuivumisen. Jos viilennystä ei ole, kalareissut loppuvat usein lyhyeen. Saatuani kalan suoritan tietenkin tainnutuksen ja verestyksen. Verien laskeminen lisää säilyvyyttä tuoreena ja pakasteena. Sittenpä kala kuljetetaan yleensä jäähdytettynä kotiin, käsittely heti illalla kotona tai viimeistään seuraavana aamuna, kun kala on yön yli ollut jääkaapissa. Kun kalalla on kuolinjäykkyys, se ei vielä  pilaannu. Jos kuolinjäykkyys pääsee veltostumaan, on laatu jo lähtenyt kärsimään, eikä kalaa kannata enää pakastaa.

Kuolinjäykän kalan vedän yleensä fileiksi. Hauesta osan laitan ruodottomaksi, osan sellaisenaan fileinä pakkaseen. Enemmän itse suosin perusfilettä, koska ruotojen hävittämiseen voi vaikuttaa myös valmistusmenetelmillä.

Sitten kalat ohuina kerroksina vakuumipussiin vakumointi ja pakastus alle -20 C. Mitä kylmempi sen laadukkaampaa ja paremmin säilyvää tulee. Vakuumikone kanattaa hankkia, jos haluaa laadukkaita pakasteita. Sekin on yksi tapa, jolla osoittaa arvostusta saalilleen. Pelkkään pussiin tai kelmuun käärityt kalat säilyvät pakkasessa ehkä kuukauden-kaksi, ja alkavat kuivua. Maku kärsii heti. Vakuumissa vähärasvaiset kalat kuten kuha, ahven, hauki, säilyvät hyvinä jopa 10 kk, tosin harvoin niitä itse tarvitsee kovin pitkään säilöä, kun ne tulee jo valmistettua ruuaksi. Rasvaisemmat kalat eivät säily kovin pitkään, koska rasva hapettuu pakkasessakin, mutta niitäpä en ole ruuaksi asti pitkään aikaan saanutkaan puhumattakaan pakkassaaliista.

Pussiin tussilla merkintä mitä sisältää ja pakastuspäivämäärä, että osaa käyttää ensin vanhimmat pois....

No nyt ei ollut pakkasessa kuin haukea. Kokokesänä en ole ahvenia pakkaseen asti pyytänyt eikä siellä kuhiakaan ole tainnut ehtiä olla kuin muutama.. Alle laitoin pari haukireseptiä, haukireseptejä tulee jatkossa varmasti rutkasti lisää. Onhan hauki monikäyttöisimpiä kalojamme, elle juuri se monikäyttöisin.

PAISTETTUA HAUKEA JA KASVIKSIA
600g pakastettua haukifilettä
pala (200g) keltaista kesäkurpitsaa
voita ja öljyä paistamiseen
2 kevätsipulia
suolaa
mustapippuria
tilliä

  • Tähän voisi tietysti käyttää enemmänkin kasviksia ja vähentää haukea. Mutta eipä jääkaapista nyt löytynyt muuta, niin tehtiin sitten näin.
  • Tässä haukifileessä siis on y-ruoto tallessa. Otetaan hauki pakkasesta sulamaan ja annetaan sulaa kohmeiseksi. Näin siitä saadaan siivutettua ohuen ohuita siivuja..
  • Hauki siivutetaan pyrstöstä päähänpäin niin ohuiksi siivuiksi kuin vain kasassa kestää. Näin leikatessa Y-ruodot menevät pieniksi murusiksi eikä niitä enää syödessä huomaa.
  • Kasvikset suikaloidaan. Kuumennetaan rasvat pannulla ja lisätään ohuet kalaviipaleet pannuun. paistetaan molemmin puolin ruskeiksi, maustetaan suolalla ja pippurilla.. Siirretään syrjään ja paistetaan toinen pannullinen kalaa jne jne.
  • Kun viimeinen pannullinen kaloja on paistettu, lisätään päälle kasvikset ja freesataan hetki kalojen kanssa. Lisätään loput kalat samalle pannulle, sekoitellaan varovasti. Lopuksi hienonnetaan tilli päälle.
  • Helppooa, nopeaa ja hyvää.




Haukea ja kesäkurpitsaa



HAUKIBOLOGNESE

Jauhetussa hauessa y-ruoto ei myöskään haittaa. Ruodot jäävät lihamyllyyn. Näitä jauhetun hauen sovelluksia tulee vielä useita. Joskus olen maistattanut tätä henkilöillä jotka eivät kalasta olevinaan tykkää. Yleinen kommentti on, että eihän tämä maistu yhtään kalalle! Entä sitten? Pitäisikö naudasta tehdyn bolognesen maistua lehmälle? Ei, mausteitta ja myös  kasviksia lisätään ruokiin antamaan makua, ja toisissa ruuissa ne maut ovat hallitsevia.

Hauen jauheliha on sellaisenaan hyvin mauton. Ihan niinkuin vaikka maustamaton possun jauheliha tai broilerinjauheliha. Makua saadaan muokattua mieleiseksi sitten kasviksilla ja mausteilla.

Ainekset eivät ole samat kuin oikeassa bolognesessa, mutta tämä kuitenkin muistuttaa sitä niin paljon että laitetaan nimeksi edelleen se bolognese.

400 g haukifilettä jauhettuna
1 kevätsipuli varsineen
½ punainen paprika
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
pari varsisellerin lehteä
2 porkkanaa kuutioina
2 dl tomaattipyreetä
3 dl vettä ( sen verran että on kastikemainen)
öljyä paistamiseen
suola, mustapippuri, oregano, basilika

  • Lisätään jauhettu hauki kuumalle pannulle, jossa rasvaa. Paistetaan kypsäksi ihan niinkuin jauhelihakin.
  • Lisätään paprika, porkkanat, sipuli ja valkosipuli ja paistetaan vielä hetki.
  • Lisätään tomaattipyre, sekoitetaan tasaiseksi. Lisätään vesi, sekoitetaan. Vettä sen verran että kastikkeen paksuus on sopiva.
  • Lisätään hienonnettu varsiselleri, yrtit ja mausteet. Annetaan hiljalleen kiehua kannen alla, saa hautua rauhassa pitempäänkin, jos antaa vaikka tunnin kiehua ni maku vaan paranee.
  • Tarjotaan pastan kanssa tai voi käyttää vaikka bolognesepizzan täytteenä.
  • Kasviksia ja mausteita reilusti, niistä tulee tämän ruuan maku ja hauki imee itseensä makua paljon.
  • Veden määrä vaihtelee haudutusajan mukaan. Ja kun kasvikset kypsyvät sakenee myös kastike.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.