Pilkillä tarkenee. Pyhäselkä 22.4.2017 |
Särkiä avannon laidalla |
Ja samat perattuna |
Osaan särjistä otin makua jo pilkkireissulla nuotiolla. |
Aikaisemmassa blogissa on ohjeita marinoiduista särkien seläkkeistä. Ne sopisivat vappupöytään myös mainiosti. Nytkin isoimmista särjistä irroittelin seläkkeen ja laitoin pakkaseen. Kunhan seläkkeitä on riittävästi, laitan ne marinoitumaan.
Suurin osa särjistä oli semmoista 50-80 g painoisia. Ne suomustin, suolistin, napsin saksilla evät ja pään pois ja paloittelin vielä haarukkapaloiksi. Alla olevilla ohjeilla valmistin sitten öljysärkeä, jogurtti-tilli särkeä ja tomaattisärkeä. Kypsennys kotioloissa tapahtuu sähköuunissa tai leivinuunin jälkilämmöllä. Pienien särkien hauduttaminen niin, että ruoto pehmenee kunnolla vie uunissa aikaa ja siihen kannattaa varata aikaa riittävästi. Tämän kokoisilla särjillä haudutus vie 5-6 tuntia 120 asteessa. Itse särkien lämpötila kun ei liemessä nouse normaali ilmanpaineessa kuitenkaan yli 100 asteen. Jos olisi käytössä autoklaavi tai painekeittokaappi, saisi kypsytysajan laskettua 1-2 tuntiin.
Nämä reseptit toimii varmasti myöskin purkkikalalle. Itse en uunissa tehtyjä täyssäilykkeitä suosittele säilytettäväksi kovin pitkään, koska lämpökäsittely ei ole riittävä. Eli nämä eväät voidaan tehdä sellaisissa erissä, jotka tulee kohtuullisessa ajassa syötyä.
Hiilisärkiä öljyssä
200 g särkipaloja
suolaa
70 g öljyä
Paloittele peratut kalat haarukkapaloiksi ja hiillosta kevyesti nuotiolla. Nuotiolta saa hyvän hiillostetun kalan maun lisäksi napakoitettua särkeä niin, että se on öljyssä rakenteeltaan kiinteämpi.
Laita kalat pieneen uunivuokaan, lisää suola ja rypsiöljy ja hauduta uunissa kannella peitettynä 120 C 5-6 tuntia.
Särkeä jogurtti-tillikastikkeessa
300 g särkipaloja
2 dl vettä
2 dl valkoviinietikkaa
valkopippuri, maustepippuri
1 sipuli
1 pieni porkkana
suolaa
1,5 dl 10% jogurttia (turkkilainen / kreikkalainen)
tuoretta tilliä
Laita särjet öljyttyyn uunivuokaan, ripottele päälle suolaa.
Lisää etikka ja vesi sekä mausteet. Peitä vuoka kannella ja hauduta uunissa 4 tuntia. Lisää sipulisuikaleet ja porkkanapalat ja hauduta vielä tunti.
Ota 5 tunnin jälkeen vuoka uunista ja kaada ota liemi erilleen. Yhdistä liemi ja jogurtti. Hienonna sekaan tilliä. Kaada kastike särkien päälle.
Laita uuniin ilman kantta vielä 30 minuutiksi.
Tomaattisärki
300 g särkiä
70 g tomaattipyre
2,5 dl vesi
1 hienonnettu sipuli
suola, maustepippuri, valkopippuri, 1 tl sokeri
Asettele särkipalat voideltuun uunivuokaan. Mausta suolalla. Lisää kokonaiset pippurit ja hienonnettu sipuli.
Sekoita tomaattipyre, vesi ja sokeri. Kaada kalojen päälle. Laita kansi vuoan päälle.
Hauduta uunissa miedossa lämmössä noin 120 C 5-6 tuntia.
Uuniin menossa. |
Särkeä tilli-jugurttikastikkeessa |
Tomaattisäret |
Öljyssä kypsytetyt nuotiosärjet |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.