keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Eka uistelupäivä Pyhäselällä

Pidän venettäni Pyhäselän rannassa, mutta tänä kesänä en ollut vielä ehtinyt kalaan kotijärvelle. Nyt tuli tyyni hellepäivä, enkä malttanut odottaa iltaa, vaan ampaisin järvelle puoliltapäivin ahventen kiilto silmissäni. Suuntasin kohti Pyhäsaarta ja sen lähettyvillä olevaa karikkoa. Uistelin matkalla parituntia ja helteestä huolimatta hauki tuntui olevan syönillään. Veneessä kävi useampikin kappale haukia, jotka pääsivät vapauteen, nyt olin etsimässä ahventa ja kuhaa.

Järvi oli lähes tyyni. Pysäytin veneen karikon laidalle ja annoin sen kulkea pikkuhiljaa kivikon yli.Tyynessä säässä näki hyvin miten kala oli kivien päällä ja väleissä. Pientä ahventa ja säyneitä näkyi selvästi veneeseen asti. Virvelissä oli tarjolla pientä lippaa johon lähes joka heitolla tarttuikin raitapaita.

Annoin tullen viedä veneen matalikon yli 3 kertaa, suurimman osan kaloista nakkelin takaisin, mutta muutaman vajaan parisatasen ahvenen otin kyytiin. Yksi säynekin kävi uistinta ravistamassa, mutta ei tullut veneeseen asti. Olisiko syy ollut kylmän alkukesän ja edelleen viileän veden, sillä kalat olivat todella matalassa, alle metrin vedessä. Koitin jigiä, ei mitään, koitin syvemmällä pohjaonkea, ei mitään. Mutta lipalla kivien päältä ja aina nappasi.

Seisovassa ilmassa ja  helteessä virvelöiti ei ole minun kropalle sopivaa hommaa, joten lähdin uistelemaan Tuiskavan kautta kotiin. Saaliiksi tuli vielä yksi mittakuha, jonka jälkeen helteen uuvuttamana suuntasin satamaan päin. Kyllä näistä taas on pariksi päiviksi syötävää.


Fileerasin kalat, laitoin ruodot ja nahkat valmistumaan kalaliemeksi. Kalaleintä kannattaa tehdä kotona itse, melko helppoa ja herkullista eikä tarvitse käyttää kaupan kuutioita. Samalla tulee hyödynnettyä kalat kokonaan. Kalaliemiä kannattaa kokeilemalla tehdä erillaisia, eri kasviksilla niihin saa vaihtelevuutta ja makuja. Perinteisiin kalaruokiin sopii liemeksi perusliemi, jonka ohje alla. Mutta jos haluaa tehdä vaikkapa erimakuisia kastikkeita liemipohjasta, niin kannatta ainakin maustepippuri jättää liemestä pois ja maustaa tulevia kastikkeita sitten valmistusvaiheessa haluamansalaisiksi. Puolen litran pakastusrasiat on sopivia eriä pakkaseen säilöttäville liemille.

Liemeen käytän ruodot ja nahkat. Päät jätän käyttämättä, mutta nekin voi käyttää mikäli poistat kidukset.

Peruskalaliemi:
1 kuhan ruodot ja nahka (noin kilon kuha)
10 ahvenen ruodot ja nahkat (100-200g ahvenia)
2 keltasipulia
nippu kevätsipulia
laakerinlehti
10 maustepippuria
10 valkopippuria
tillinoksia
sitruunaa
vettä niin että muut aineet juuri ja juuri peittyvät

Koko hoitoa keitellään puolisen tuntia, jonka jälkeen se siivilöidään. Keittämisen alkuvaiheessa kannataa kuoria vahto pois. Siivilöity liemi on sellaisenaan käyttövalmista, joihinkin ruokiin se on syytä kirkastaa, kirkastamisjuhlista ohjetta tuonnempana.

Itse keitin lientä kastiketta varten sekä seuraavan päivän ahven-kuhanuudelikeittoon

Kuhat ja ahvenet valmiina maustamista ja leivitystä varten. Liemiainekset kattilassa lähdössä kiehumaan.

Yksinkertainen paistettu kuha ja ahven on hyvää ja niitä varmaan jokainen näitä kalastava on joskus tehnyt. Alla kuitenkin lyhyt selostus asiasta.

PAISTETUT AHVEN JA KUHAFILEET
Mausta filepalat suolalla ja pippurilla. Leivitä ruisjauhoissa. Kuumenna pannu ja lisää pannulle voi. Lisää leivitetyt kalapalat kuumalle pannulle ja miedonna hellan lämpöä hieman. Paista kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Lisukkeeksi tein "kevyen ja notkean" sitruunavoikastikkeen:
2 dl jäähtyvää kalalientä
1 sitruunan mehu
200g voita
- voi vatkataan jäähtyvään liemeen nokareina

 


Paistettua ahventa ja kuhaa + sitruuna-voikastike ja sitruuna-oliiviöljyä. Eipä se muuta kaipaa, no palan ruisleipää ehkä. Ai että lihottavaa tuommoinen voi kastike? Ei sitä monta tippaa tarvitse annokseen laittaa.
 
Ahven-kuha-nuudelisoppa
 
Keitot on ehdottomasti suosikkiruokaani. Perinteinen suomalainen kermainen kalakeitto maistuu, mutta tykkään tehdä keittoja erillaisiin liemiin, monilla eri mauilla. Niitä ohjeita on varmasti näille sivuille tulossa pikkuhiljaa. Tälläkertaa työpäivän päälle oli nälkä ja ruoka piti saada nopeasti valmiiksi. Nuudelisoppa kypsyy siinä missä mikropitsa lämpenee, siksi valintana oli nuudelikeitto. Kasviksina sitä mitä jääkaapista löytyi.
 
Ainekset:
300g ahvenfile
200g kuhafile
1 rkl rypsiöljyä
1 kevätsipuli suikaleina
100g valkokaalia suikaleina
1 porkkana suikaleina
50g kesäkurpitsaa suikaleina
pikku pala (5 g) tuoretta inkivääriä
1,5 litraa kuha-ahvenlientä
1 dl makeaa chilikastiketta
½ dl osterikastiketta / itämaista kalakastiketta (hätätapaukssa sillilientä)
½ dl valkoviinietikkaa
1,5 dl hienonnettuja nuudeleita
 
- Suikaloi kasvikset. Lisää öljy kuumaan kattilaan ja freesaa kasviksia kovasssa lämmössä hetki.
- Lisää kalaliemi, lisää raastettu inkivääri, maustekastikkeet ja etikka. Maista, jos vaatii tulisuutta lisää chilisoosia, jos suolaa, osterikastiketta ja jos happamuutta niin tilkka etikkaa.
- Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kädessä murskaamasi nuudelit. Kiehauta.
- Heti perään lisää kalafileet reilun kokoisina paloina.
Anna hautua kannen alla ilman keittämistä 10 minuuttia ja eiku syömään.
 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.