sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Pilkkisaaliista kalakeittoa

Taas tavallinen pilkkiviikonloppu. Ei kovin kummoista kalasaalista. Toisaalta hyvään kalaruokaan ei mitään Pietarin kalansaalista tarvitsekaan. Aika pienelläkin saalismäärällä saa kattilallisen maukasta kalakeittoa, kun käyttää makua antamassa reilusti kasviksia, eikä käytä ruuan valmistuksessa kovin isoa kattilaa.

Tuolta kauniista aurinkoisesta kevätkelistä tuli saaliiksi muutama paremman kokoinen ahven ja lisäksi pikkuahventa sekä särkiä. Isoimmista kaloista ei olisi yksistään tullut kuin äkäiseksi, joten  otin kaikki kalat käsittelyyn.

Railoja on tänä talvena taas Pyhäselällä monessa kohtaa. Tämä vielä kokoluokaltaan vaatimattomimmasta päästä.

Kirkkaana päivänä Pyhäselällä kulkiessa tuntee itsensä naparetkeilijäksi. Vastarantaa ei näy kun utu hävittää näkyvyyden.

Evästauolla saaressa.


Isommat ahvenet, joita oli 3 kpl, laittelin fileksi. Ruodot keittoaineksiksi. Isommista särjistä vetäsin suomut ja seläkeet irti, ja ruodot näistäkin liemiaineksiksi. Pienemmät ahvenet ja särjet  suolistin, huuhtaisin ja laitoin liemiaineksiksi. Makuahan noista pikkukaloista liemeen tulee kivasti. Eikä ole iso vaiva suolistaa ja napsia saksella pää pois. Suomustaakkaan ei tarvitse.

Kattilaan siis kalat, maustepippureita, valkopippureita, tillin varsia ja antaa kiehua vähintään puolituntia.Tämän jälkeen siivilöinti. Jos seassa on yhtään isompaa kalaa, niin ruodoista voi irrotella vielä lihoja keittotarpeiksi. Näistä pikkukaloista ei ollut irroteltavaa, mutta fileahventen selkäruodosta lähti vielä hyvät lihapalat keiton aineiksi.

Itse soppaan varasin nyt paljon kasviksia, kun kalaa ei ollut ruhtinaallisesti. Mutta kasviksista saadaan liemeen myös paljon makua.

oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 keltasipuli
½ purjo
1 iso porkkana
1 iso peruna
1 lehtisellerin varsi
2 tomaattia
½ sitruunaa
1 suolakurkku
½ tillinippu
½ ruohosipulinippu
3 ahvenen fileet (ahvenet 200-300 g)
2 ahvenen mätipussit
6 särjen seläkkeet

Majoneesia

Hienonnetaan sipulit ja freesataan tilkassa öljyä. Lisätään kuutioidut porkkanat, varsisellerikuutiot ja kuutioitu peruna. Freesataan vielä hetki.
Lisätään kuutioidut tomaatit ja juuri keitetty särki-ahvenliemi. Kiehautetaan ja lisätään paloitellut kalat sekä suolakurkkukuutiot. Raaputtele ahventen mätipusseista mädit irti kalvoista ja lisää soppaan.
Keitellään pienellä tulella puolisen tuntia.
Lisää ja tarkista suola. Purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu ja tarvittaessa valkopippuria. Lopuksi hienonna sekaan reilusti tilliä ruohosipulia.
Lisukkeeksi kaipasin lautaselle ranskankermaa tai smetanaa. Niitä ei kuitenkaan sattunut jääkaapissa olemaan niin käytin majoneesia. Hyvin pelasi sekin, antoi kivasti kirpeyttä soppaan.

Tästä sitä vaan vaatimattomasta pilkkisaaliista syötiin perheen kanssa kaksi ateriaa Ja useemmanki kerran olis maistunut, sen verran hyvää oli. Mutta jos lisää haluaa niin se on taas uhrattava aikaansa pilkkimiseen.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.