perjantai 1. helmikuuta 2019

Gluteenittomat mademuffinssit

Madesesongin ollessa kuumimmillaa tammi-helmikuun vaihteessa, on mateen pilkkijä usein ihmeissään, mitä madesaaliin kanssa tekisi. Jokapäiväinen madekeiton syöminen ei enää useamman päivän jälkeen tunnu mielekkäältä, vaan ruokavalioon alkaa kaivata vaihtelua. Madetta voikin käyttää hyvin monipuolisesti ja se on hyvinkin monipuolinen raaka-aine. Se soveltuu niin keittoihin, savustukseen, paistettavaksi, muhennoksiin, leivoksiin ja nahkat voi parkita ja tehdä niistä vaikka matikannahkastetsoneita. Tässä blogissa ei kuitenkaan opasteta päähineiden teossa, vaan valmistetaan savumademuffinsseja. Ne kulkevat repussa evääksi vaikka sille joka iltaiselle matikanpilkkireissulle.

Avattun mateen maha kannattaa  "sulkea" savustusritilällä, ettei mehevyys valu savupöntön pohjalle


Ainekset:
1 kpl noin kilon painoinen made
4 keitettyä perunaa paseerattuna ( noin 3-4 dl paseerattua sosetta)
½ dl perunajauhoja
1½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl gluteenitonta kaurarouhetta
60 g voita
25 g oliiviöljyä
3 kananmunaa
2 dl ranskankermaa
150 g juustoraastetta
½ purjo
suolaa


  • Suolista made. Madetta ei tarvitse nylkeä, riittää kunhan poistat sisälmykset ja kidukset. Mausta made sisältä suolalla. Aseta savustusritilälle mahalleen niin, että avattu vatsa on kiinni. Savusta sähkösavustimessa (ulkona) kypsäksi 30-40 minuuttia. Ulkona savustaminen onnistuu vielä nollakelissä, paukkupakkasilla saattaa pakkasen lisäksi paukkua myös sulakkeet.
  • Jäähdytä made, poista nahka ja irroita liha. Tarkista suola, lisää suolaa tarvittaessa.
  • Keitä perunat ja paseeraa siivilän läpi.
  • Hienonna purjo ja freesaa se.
  • Sekoita pehmitetty voi ja kuivat aineet.  Sekoita loput aineet tasaiseksi massaksi.
  • Lusikoi taikinaa muffinssivuokiin ja paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 15-20 minuuttia 225 C.
  • Ohjeesta tulee pari pellillistä muffinsseja, joista osan voi myös pakastaa.

Made on maukas savukala ihan sellaisenaankin

Nahka lähtee helposti pois kypsästä savumateesta.


Taikina lusikoituna muffinssivuokiin. Kukkurallinen teelusikka riittää.
Uunista otetut muffinssit.



Nämä muffinssit päätyivät helmikuun ensimmäisen päivän aamukahville Kuhasaloon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.