maanantai 19. maaliskuuta 2018

Lihat talteen mateesta vaivattomasti

Ajattelin pitkästä aikaa kirjoittaa blogiini pari tekstiä. Aikaa edellisestä päivityksestä on vierähtänyt jo kuukausia.

Noin kuukausi sitten meillä oli mateen pilkki sesonki parhaimmillaan. Montaa kertaa en pilkillä käynyt, mutta mateen makuun kuitenkin päästiin. Madettahan pidetään perinteisesti keittokalana jossa se onkin hyvä. Mutta sitä kannattaa valmistaa muutenkin, kuten savustamalla, muhentamalla tai vaikka friteeraamalla. Mateen lihat voi ottaa talteen vetämällä kalan fileksi. Se poikeaa hieman perinteisten filekalojen leikkaamisesta ja painohäviötäkin tulee  melko paljon.

Jos tekee mateesta keittoa tai muhennosta, kannattaa made keittää nyljettynä kokonaisena varovasti. Liian voimakas keittäminen tekee lihan irrottamisesta hankalaa, ja ruotoja tahtoo väkisinkin jäädä lihojen sekaan. Kun made keitetään varovasti juuri ja juuri kypsäksi, pysyy se ehjänä ja lihat saa otettua nopeasti ja tarkasti talteen.

Käytännössä se tapahtuu niin, että nyljetty ja perattu made laitetaan kattilaan mausteiden kanssa. Lisätään vettä sen verran että kala juuri ja juuri peittyy. Kuumennetaan neste kiehumispisteeseen, mutta ei kiehuteta madetta vaan otetaan kattila kuumalta levyltä pois kun kiehumispiste on saavutettu. Laitetaan kansi päälle ja annetaan kalan kypsyä jäähtyvässä liemessä. Reilun kilon made kypsyy kannen alla noin 20 minuutissa. Jos keittelee usean kilon mateita, aikaa on lisättävä ja jätettävä levy vaikkapa 1 teholle.

Tämän jälkeen otetaan liemi tarteen, annetaan mateen hieman jäähtyä ja otetaan lihat talteen soppaa tai muhennosta varten.

Made hautumassa kaikessa rauhassa

Varovasti kypsennetyn mateen liha irtoaa ruodoista hyvin ja ruodot pysyvät ehjinä rungossa.


Kasvis-madesoppaan lisätään irroitetut mateen lihat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.